2012. március 17., szombat

Bryan Q. Miller-interjú!

A Comic Book Recources készített egy interjút Bryan Q. Millerrel, aki a jövő hónapban kezdődő 11. évad történeteit írja képregény formájában és ennek az egész folyamatnak a hátteréről beszél valamint arról, hogy mire számíthatunk az új epizódokban.

A te ötleted volt vagy a DC keresett meg, hogy folytasd a Smallville-t a televíziós sorozat után?

Sok-sok hónappal ezelőtt - na jó, igazából tavaly januárban - Geoff Johns éppen a Smallville irodájában dolgozott a csapattal a Booster (10x18) című epizódon. Nem sokkal később küldtem neki egy e-mailt, melyben megkérdeztem, hogy mivel a sorozatnak már volt egy nagyon hűséges rajongótábora, jó ötlet lenne-e "képregényesíteni" a történetet és úgy folytatni a Finale (10x21-22) után. Akkoriban még nem úgy tűnt, hogy érdeklődnének eziránt. Egy darabig semmi sem történt. Aztán kaptam egy hihetetlenül váratlan hívást - ahogy az lenni szokott - hogy a projektnek zöld utat adtak és érdekelne-e a dolog. Még szép, hogy érdekelt. Eltelt egy kis idő, teltek-múltak az évszakok. Majd végre kaptam egy hívást Hank Kanalztól és Ben Abernathy-től, akik megkértek, hogy rakjam össze az előzetes terveket a "Smallville: 11. évad"-hoz. Elkezdtem írni és most itt tartunk.

Mivel ott voltál az utolsó három évadban a sorozatnál, nyilván nagyon is jól ismered a dolgokat. A képregény sorozat irányvonala az írói szobában merült fel vagy valami teljesen új anyaggal álltál elő?

Egy ötlet vagy egy történet veleje, melyet az asztal körül beszélünk meg, időről-időre a képregényből merül fel, de ez most csak tőlem függ. Régebben 9-13-an raktunk össze egy ilyen történetet. Szóval, érted... nincs rajtam nyomás! Ennek fényében minden tőlem telhetőt megteszek, hogy a képregény külsőre és belsőre is hű maradjon a sorozathoz. Ez nem arról szól, hogy újrakezdjem az egészet, hanem... hogy új magasságokba emeljem. Nagyon tehetséges és odaadó profik egész hada dolgozott egy évtizeden keresztül azon, hogy olyan legyen a sorozat, amilyen volt. Nem fogunk olyasmit tenni, amivel rossz fényben tüntetnénk fel a munkájukat, semmilyen szempontból sem. Valamint betekintettünk 7 évvel a jövőbe is a fináléban. Brian [Peterson] és Kelly [Souders] úgy fejezték be a sorozatot, ahogy szerették volna és ezután is ugyanúgy fog végződni az egész. Ez egy betekintés az első évbe abból a hétből.

Most pedig a történet ott folytatódik, ahol a sorozatnak vége lett, vagyis Clark az eget szeli Supermanként. Azoknak, akik nem nagyon ismerik a TV-sorozat befejezését és jobban érdeklődnek a képregény iránt, össze tudnád foglalni hogyan végződött a sorozat?

Az utolsó évad folyamán, Clark megértette a "bénázó" Clark Kent személyiség fontosságát és végül fortélyát, melynek egyszerűsége mögé elbújhatott. A fináléban, amikor szembenézett az addigi legnagyobb ellenségével, Darkseiddal - és halálos bolygójának, az Apokalipsnak a fenyegetésével, mely készült a Földbe csapódni - Clark Kent végre megragadta végzetét legnagyobb védelmezőnkként, hogy megmentse a napot. Lecserélte Maszat-jelmezét csizmára és köpenyre, majd felrepült, visszalökve az Apokalips bolygót az űrbe (közben pedig megmentette az elnöki különgépet is, melynek Lois volt az egyik utasa). Bármilyen hősies lett Clark, az események miatt sajnos határozatlan időre el kellett halasztania esküvőjét Loisszal.

Eközben a feltámadt Lex Luthornak (aki nagyon is tisztában volt Clark hősies tulajdonságaival), mostohatestvére, Tess kitörölte az emlékeit... aki ezután Lex kezei között halt meg.

És azt sem hagyhatom ki, hogy Chloe Sullivan és Oliver Queen egybekeltek, majd arra készültek, hogy elhagyják Metropolist és új életet kezdjenek együtt.

Nyilván ilyen korán még nem szeretnél túl sok mindent elárulni, de mégis merre folytatod a történetet?

A 11. évad arról szól, hogy a szereplőink továbblépnek életük következő szakaszába. Munka, szerelem, hősiesség és gonoszság, ezek mind szerepet játszanak abban, hogy miként illeszkedjenek be az új "Nézd, fent az égen!" világba. A szezonpremier, ahogy az előzőekre is jellemző volt, nem csak az év nagy sztoriját vezeti fel, hanem kedvenceink személyes problémáit is. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenki szorongani fog. De lesz belőle egy kevés itt is, ott is. A cél az, hogy olyan élvezetes legyen az olvasása, amennyire csak lehetséges és mindennek a középpontjában Clark áll. Rajta keresztül éljük át ezeket az információkat. Ő most már Superman. Nincs több bujkálás a sötétben fekete ballonkabátban vagy vörös dzsekiben. Kezet foghat azokkal az emberekkel, akiket megment. Szeret repülni. Többé már nem teherként tekint a képességeire, hanem olyan, mintha ez lenne a munkája. És imádja a munkáját.

Történetileg a 11. évad epizódjai... nagyobbak. Minden rész olyan mint egy "mega-epizód" vagy egy TV-film, melyben folytatódik a Smallville világa. Ha minden héten megveszel egy fejezetet, szeretném, ha azt éreznéd, hogy megérte elkölteni rá a pénzedet. Ha pedig nyomtatott formában szeretnéd, akkor minden hónapban egy kiadós olvasmányt kaphatsz.

A sorozat rajongói szerették, amikor olyan klasszikus DC karakterek tűntek fel a sorozatban mint a feljebb említett Booster Gold, Blue Beetle, az Igazság Ligája vagy a Szuperhősök Légiója. Tervbe van véve az ilyen szereplők bemutatása a 11. évadban?

Ó, hát persze. Nagyon is. A Superman képregényből ismert egyik nagy ellenségtől látunk egy kissé új fordulatot a premierben (mely az első 12, hetente megjelenő fejezetet tartalmazza). Ezután a második rész elég sok időt tölt azzal, hogy bemutasson Supermannek egy nagyon népszerű DC karaktert... valami azt súgja, hogy (remélhetőleg) ez jól fog elsülni. Ezen felül jelen lesznek visszatérő szövetségesek és új ellenségek is.

Az oly régóta mesélt Clark Kent történeteket tekintve, hogyan teszed különbözővé az olvasók számára a "Smallville: 11. évad"-ot az Action Comics és a Superman képregényektől?

Benne van a címében... ez "Smallville". Clark Kent eredetének fontos része. Ez azon karakterek történetének a folytatása, akiket durván 2 millió ember nézett egy évtizeden keresztül, évente kb. 6 hónapon keresztül. Ha azok közé tartoztok, akik a sorozat első éveiben abbahagyták a nézését, gyertek vissza. Már rég nem járnak gimibe. Clark azt a bizonyos ruhát hordja. De mindenhol. Superman akciót fogtok kapni. Vakmerőséget Green Arrow-tól. Lois és Clark együtt vannak... és boldogok. Tehát kaptok némi romantikát is. És Chloe. És Chloe! Chloe Sullivan is itt van... sehol máshol nem láthatjátok őt (amennyire tudom).

Óvatosan kell továbblépned, nehogy ellentmondásossá tedd Clark Kent/Superman több mint 70 éves történetét? Vagy a képregények legújabb generációjához hasonlóan szabadon terjeszkedhetsz, mivel ez a "Smallville univerzumban" játszódik?

Vannak olyan DC elemek a múltból és a jelenből, melyek időről-időre fel fognak bukkanni, de a képregény a sorozat világában folytatódik. Egyelőre az egyetlen felmerülő probléma Clark ruhájának színezésében rejlik. A Superman visszatérből ismert ruhát láthattuk a fináléban, de a DC és én is egyetértünk abban, hogy itt egy sajátot teremtsünk meg. Egy olyan új verzióját kapjuk, mely részben régi, részben új, tehát nagyon is Smallville-es. Lesz egy rövid történet a második fejezetben, melyben ennek az okát taglaljuk.

Tom Welling hangjával, modorával és személyiségével a fejedben írsz Clark Kentről/Supermanről?

Nem is tudom, hogyan tudnék máshogy... mostanra ez mind a részemmé vált! Ráadásul a karakter sokkal jobb helyen van a 11. évad kezdetekor... valószínűleg eddigi életének legjobbján. Sosem érezte ennél jobban magát a saját bőrében. Valamilyen szinten hatással van a Christopher Reeve-féle Superman hangulata a mi Clarkunkra.

Ahogy már említetted, Oliver Queen feleségül vette Chloe-t a sorozat utolsó szezonjában. Mi teszi működőképessé a kapcsolatukat és mit várhatnak az olvasók az erős párostól?

Sosem volt még ennyire erős a kapcsolatuk. Ezen kívül nagyon jó helyzetben is vannak, de nyilvánvalóan be vannak sózva. Készen állnak, hogy Star City-be költözzenek és elkezdjék közös életüket... a Liga összekovácsolása mellett. A TV-sorozat végéig nem igazán volt lehetőségük kiélvezni a tényt, hogy együtt vannak és házasok. De utána (ahogy a 20-as éveik közepébe és 30-as éveik elejére érnek) közbeszól az élet. Nem számít milyen erősen próbálnak elköltözni Metropolisból, valami mindig jön, ami visszahúzza Chloe-t és Olivert.

Lois a 11. szezonban is szerepel. Mennyiben befolyásolja Clark új Superman énje a kapcsolatukat?

Kedvenc párosunk éjszaka szárnyal. Lois karrierje felemelkedőben van, köszönhetően az elnökkel készített interjújával az Apokalips-esemény után (vagy ahogy a lakosok hívják "Kapcsolat"), Clark pedig amikor nem a Daily Planetben dolgozik, akkor "Supermankedik". Olyan páros lettek a nagyvárosban, akik próbálnak egymásra időt szakítani kezdődő "karrierjük" mellett. És adjuk hozzá azt is, hogy az emberek már tudják, idegenek igenis léteznek. Nem kotyogok ki ezzel túl sokat (mivel már az 1. oldalon ki fog derülni), hogy valaki észrevette, idegen szolgák voltak láthatóak a közeledő Apokalips bolygón a fináléban. Végre örülnek az emberek, hogy szuperhősök vigyáznak rájuk az utcákon és a levegőben, de az idegengyűlölet nagyon is eluralkodott. Az utolsó dolog, amit Lois szeretne, ha kiderülne, hogy Superman a Kryptonról származik.

Miután otthagyta a TV-sorozatot, Michael Rosenbaum visszatért az utolsó epizódra. Az egyik kedvenc karakter volt az övé, köszönhetően részben Rosenbaum játékának, tehát milyen szerepe lesz Lex Luthornak a 11. szezonban?

Lexnek talán nem lesznek emlékei a finálé előtt történt eseményekről, de az ösztönei megmaradtak és valami azt súgja neki, hogy nem bízhat Supermanben, attól függetlenül, hogy mennyi jó cselekedete van. Végignézte, ahogy Superman ellökött egy bolygót a miénk közeléből... ami arra utal, hogy van közöttünk egy olyan ember, aki bolygókat tud ellökni. Ez nem nyugtatja meg Lexet. Supermant lehetséges idegen fenyegetésnek tekinti és ezt még a "Kapcsolat" után kialakult erős idegengyűlölet is felnagyítja. Lex átalakította a LuthorCorpot LexCorppá és mindent megtesz, ami tőle telik, hogy megvédje a Földet a csillagokból érkező fenyegetésektől.

Végezetül nem nagy titok, hogy a Smallville rajongói rendkívül szenvedélyesek. Reszketve vágsz bele a sorozat írásának kihívásaiba vagy felkészülve - és megtiszteltetésként érezve - tárod fel ezt a világot a hűséges rajongóknak?

Azt hiszem egy kicsi benne van mindenből, amit felsoroltál. A mieink a legjobb rajongók a világon, és nagyszerű szereplőink valamint stábunk volt. Ismerem a sorozatot. Szeretem a sorozatot. Ismerek és szeretek mindenkit, akinek köze van hozzá és semmi mást nem érzek, csak tiszteletet mindenki és minden iránt, amelyet a sorozatba fektettek. Próbálok mindenkinek megfelelni (köztük a karaktereknek is) a lehető legszórakoztatóbb módon. Abban reménykedem, hogy azok az emberek, akik sosem vettek Superman képregényt a kezükbe (vagy esetleg bármilyen mást, ami valószínűleg jellemző a TV-sorozat nézőinek többségére), adnak egy esélyt a 11. évadnak és ezután más képregényeknek is... mindegy, hogy az interneten vagy egy helyi képregényboltban. Ezt a gondolatot továbbvezetve pedig remélem, hogy a korábban feladó TV-nézők vagy olyan képregény-olvasók, akik sosem nézték a sorozatot, elolvassák a 11. évadot és kedvet kapnak a korábbi TV-s szezonokhoz is.

2 megjegyzés:

  1. A Lexes borító és ez a riport is azt az érzést erősíti bennem, hogy de jó lenne élőszereplősben látni az egészet. :)
    Az eddigi két borító alapján nagyon kíváncsi vagyok, hogy az összes kép ilyen kidolgozott lesz, vagy csak a címlapok.

    VálaszTörlés
  2. Először azt hittem, hogy TW adja a szinkronhangot a képregényhez.. :)

    Azért valami filmet összedobhatnának.

    VálaszTörlés