2012. március 23., péntek

Bryan Q. Miller-interjú!

Ezúttal az IGN készített interjút Bryan Q. Millerrel a 11. évaddal kapcsolatban, melyben ismét megtudhatunk néhány érdekességet a készülő folytatásról.
  
Kezdjük az alapokkal. Hol kapcsolódik be a 11. évad a TV-sorozatot követően?

A fináléban volt egy 7 éves időugrás, amikor mindenki ugrott az időben 7 évet előre. Most nem megyünk ilyen messzire. Hat hónappal azután vagyunk, hogy Clark Supermanné vált és ellökte az Apokalips bolygót a közelünkből, mivel itt volt nekünk Darkseid, aki miatt káosz uralkodott, a bolygó pedig készült a Földbe csapódni, aminek az emberek nem örültek! Superman megmentette az elnök különgépét Loisszal a fedélzeten, majd ellökte az Apokalips bolygót. Szóval ez olyasmi lesz mint Superman: Az első év, csak a Smallville szereplőivel.

Ha már itt tartunk, mostanában többféleképpen is felfedezhettük Superman korai éveit az új Action Comicsban, a Superman: Secret Originben vagy a Superman: Earth One-ban. Szóval mennyire különböznek a karakterek a Smallville univerzumból a többihez képest?

Megvan az előnye annak, hogy nem teljesen elölről kezdjük, mert már elmondtuk Clark Kent Supermanné válásának történetét, szóval inkább arról van szó, hogy fogjuk a karaktereket és az életük következő fázisába emeljük őket; a 20-as éveik közepébe. Clark számára ez azt sugallja, "Megmentettük a világot, most már felnőtt vagyok és van 'munkám' Supermanként, szóval mit is jelent ez most az életemben?" Le tud feküdni aludni? Láthatja valamikor Loist? Lois elfoglalt; egyre magasabbra jut a karrierjében. Szóval elég nehéz mindenki számára kitalálni, hogy hol van a helye a TV-sorozat utáni időszakban.

Chloe és Oliver, akik házasok, Star Citybe szeretnének költözni és továbblépni az életükben. A 10. évad káosza miatt nem volt esélyük, hogy tényleg házasok legyenek. Nem könnyű rájönni, mi is legyen a következő lépésük. Ahogy haladnak előre, valami mindig közbejön. Az első 12 hétben valami történik Chloeval és Oliverrel, ami arra készteti őket, hogy megálljanak és átgondolják a dolgot, mielőtt elköltöznének.

Említetted az "első 12 hetet". TV-epizódokként tekintesz rájuk, mivel hetente jelenik meg?

Igen és nem. Először még nem arról volt szó, hogy heti megjelenés lesz. Csak a digitális képregényről beszéltünk. Tehát egy vagy két számra tekintettem úgy mint egy epizódra. De a heti megjelenéssel, az írástól kezdve minden máson át, azt akartam, hogy inkább 12 heti szám feleljen meg egy TV-film hosszúságú történetnek. Szóval ez nagyobb történet lesz mint amit egy epizód elbírna; gyakorlatilag olyan hosszúságú lesz mintha 3 TV-epizódot raknánk egymás mellé. Olyan mint egy mega-sztori.

Külön-külön remélhetőleg mindegyik lesz olyan erős, hogy hetente visszacsábítsa az olvasókat. De ha az írást nézünk, olyan mint a TV-sorozat. Igazi kihívás a TV-s és a képregényes dolgokat is csinálni, mert most a sorozatot "képregényesítem". Szóval nem lesznek narratív szövegek. Az is kihívást jelent, hogy mindent megpróbáljak az eredeti sorozathoz hűen megírni.

A TV-sorozatban nyilvánvalóan sok vendégszereplőt láthattunk a DC univerzumból, de most, hogy képregény lett a Smallville, van rá esély, hogy lássuk Batmant, Wonder Womant vagy a hozzájuk hasanló karaktereket, akik nem szerepeltek a képernyőkön?

Az a legfurcsább, hogy az emberek állandóan ezt kérdezik! [Nevet] Természetesen van rá esély, hogy sok DC karakter felbukkanjon és lesznek is olyanok, akiket biztosan láthatunk. De a legfontosabb még mindig Clark mint Superman. Szóval ha szerepelni fognak, akkor, ahogy a sorozatban is láthattuk, valamilyen szintén ahhoz lesz köze, hogy Clark min megy keresztül. Úgy értem, van egy szereplőgárdánk legalább öt vagy valószínűleg még több karakterrel, akik főszereplők a képregényben. Persze ez is fontos része az egésznek, szóval folyamatosan jönnek-mennek a szereplők, de már most rengeteg karakter van, akikkel foglalkozni kell.

Az írás szemszögéből, miként nyitja meg az új lehetőségeket a képregény, ha nem kell azzal foglalkoznod, hogy ráérnek-e a színészek vagy mennyibe kerülnek bizonyos speciális effektek?

Nagyszerűen! Úgy értem, Clark az első szám első 10 oldalán az űrben van! Amit maximum 5 másodpercre tudtunk volna lehetővé tenni a sorozatban. Valóban sok új lehetőség rejlik benne, főleg az akciójelenetekben. Ebben az jelenti a kihívást, hogy nem szabad elszakadnunk a sorozat valóságos alapjaitól. Határozottan csinálhatjuk nagyra is - mint a 2. epizódban, melyről most még nem beszélhetek - mivel lesz egy DC-s vendégszereplő, akinek a jelenetei kicsit több akciót tartogatnak, olyan nagyokat, melyeket a sorozatban valószínűleg nem láthattunk volna. Nagyon szórakoztató, de tényleg kihívást jelent.

Ehhez kapcsolódik a következő kérdésem. Még régen a sorozat eredeti felállásához tartozott a "nincs harisnya, nincs repülés" szabály. Nyilvánvalóan ezen túlléptünk és a finálé tényleg megmutatta, hogy merre tartunk. De hogyan tudod úgy megírni Superman történetét, hogy az hű maradjon a sorozathoz?

Amikor elérünk az első epizódhoz, az tele van harisnyával és repüléssel. Amit egyébként 10 éven keresztül vártak az emberek. Tehát adott Clark Supermanként, de ez nem jelenti azt, hogy szem elől tévesztjük Clark Kentet. Ha ott lesz Superman a képregényben, akkor annyit láthatjátok, amennyit csak szeretnétek. És őszintén úgy gondolom, hogy Lois a fontos összetartó kapocs; jelentős szerepe van abban, hogy Clark földhöz ragadottabb legyen - nem rossz értelemben - valahogy úgy, hogy "Én képviselem a világot, amit próbálsz megmenteni. Én képviselem a világot, amiért érdemes küzdeni és én képviselem a világot, mely harcolni fog önmagáért." Ami igazán csodálatos Lois Lane-ben, hogy ő egy harcos. Nagyon is megvan benne az a hang, mely ilyen kijelentéseket tehet.

A sorozatban ő volt azon kevesek egyike - ha nem az egyetlen - aki nem szenvedett Clark hülyeségei miatt, hanem ki is hívta őt. Ez a gyönyörű Loisban. Valamilyen szinten úgy érzem, hogy ő testesíti meg a képregényben a közönség hangját. Amellett, hogy adott a szereplőgárda - Lex, Chloe és Oliver - mely segít fenntartani azt a Smallville-t, melyet ismerünk, Lois mind közül a legfontosabb résztvevője a feladatnak.

Említetted, hogy Lex visszatér a történetbe, de van más, a Superman képregényből ismert ellenség, akit szeretnél bemutatni az új sorozatban?

Az első epizódban találkozunk egy volt asztronautával, Hank Henshaw-val...

Az szép! Tetszik, amerre tart ez a téma.

Szóval Hank is bekerül a történet forgatagába. A 2. kinyomtatott számban tűnik fel.

Ez fantasztikus. Twitteren is kaptam néhány kérdést a rajongóktól: Conner Kent is szerepelni fog és ha a 11. évad jól sikerül, megcsinálod a 12.-et is?

Nem igazán vagyok az a fajta ember, aki ennyire előre gondolkodik. Mivel hetente jelenik meg, eléggé elfoglalt vagyok a 11. évaddal. Nem mintha az baj lenne; de most még nem tudok a 12. évadra gondolni. Azt már tudom hogyan végződik a 11., szóval feltérképeztem a szezont, de elég nehéz helyzetben vagyok, mert nem tudom, hogy milyen hosszú lesz. Az eladásoktól meg az ehhez hasonló dolgoktól függ. Szóval ennyit tudok mondani a kérdés ezen részéről.

Ami Superboyt illeti, most még nem valószínű. Mivel Marthahoz van kötve, mert most olyan neki, mint a gyámja. Úgy gondolom, hogy lehetőséget kell adnunk a fiatalabb hősöknek is, ha nem is a Titánoknak, akkor... nos, ott volt nekünk a sorozatban Blue Beetle, a saját Csodálatos Ikreink, Mia pedig nem igazán ért el addig, hogy Speedy-vé váljon, de ez nem jelenti azt, hogy nem is válhat majd egyszer hivatalosan is Speedy-vé. Elég sok minden van ezen a területen, amit felfedezhetünk.

Folytatva a 10. évad történéseit, lesz bármilyen következménye Tess halálának?

Annyit mondanék, hogy az adott szituációban itt van Lex Luthor, aki elvesztette az emlékeit, miután megölte féltestvérét, Tesst. Ha emlékszik arra a pillanatra, ha nem, az vitatható. Úgy tér vissza a világba, hogy fölötte az égen az Apokalips bolygó van, mellette pedig az irodája padlóján Tess fekszik holtan. Szereplőink jól tudják, hogy az utolsó személy, aki Tesst élve látta, Lex volt, szóval hiába nem emlékszik rá, ez akkor is rossz fényt vet "megújult személyére". Mind tudják, hogy Lex akár azt is mondhatja, öngyilkosság volt, nem igazán hiszik el, hogy mindazok után, amin Tess keresztülment, ilyesmit tenne. Mindegy, hogy vannak következményei vagy sem, még akkor is, ha Tess nincs ténylegesen ott, szerintem így is érezhető a jelenléte.

Végezetül mit gondolsz, mik az előnyei annak, hogy a történet először digitális formában jelenik meg?

Szerintem sokan vannak, akik nézték a sorozatot - igazából tudok is olyanokat - és sosem vettek a kezükbe képregényt. Mégis ki tudná először, hogy merre kell keresni egy képregényboltot. Szóval szerintem a digitális forma megadja nekik a lehetőséget, például a Comixology-nak köszönhetően, melyhez nincs feltétlenül szükségük iPadra vagy iPhonera, hogy a honlapon tudják elolvasni és remek lehetőség az embereknek, akik különben nem mennének el otthonról, hogy megkeressék és így is nagyon olcsón hozzájuthatnak. Csak egy dollár hetente, aminél még a kávé is drágább. Tehát nem jár nagy kockázattal, hogy valaki kipróbálja és így több Smallville-t kapjon.

Nagyszerű. Van még valami, amit szeretnél elmondani a 11. évadról?

Nagyon jól szórakozunk; Pere Perez fantasztikus munkát végez a rajzokkal, Cat Staggs pedig a borítókkal - ő csinálta a digitális változatot, Gary Frank pedig az első nyomtatott borítónkat, de utána a többi mind Catnek köszönhető. Cat csodálatos. A rajzokat tekintve mindenki kiváló munkát végez. Az írás pedig nagyszerű, remélem az embereknek tetszeni fog, amit olvasnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése